Din rolle som oplæringsansvarlig

På denne side kan du finde informationer om din rolle, som oplæringsansvarlig for en Management Trainee i Salling Group.

Hvem er den oplæringsansvarlige?

I Salling Group er den oplæringsansvarlige oftest elevens nærmeste leder.

Den oplæringsansvarlige skal være faglært inden for detailhandel, eller tillærte med minimum 4 års anciennitet, og skal være til rådighed for eleven.

En oplæringsansvarlig behøver ikke være udlært, eller have opnået anciennitet inden for samme branche eller vareområde, som der er tale om for eleven. Ved branche forstås detailhandelens brancher fx isenkrambranchen eller dagligvarebranchen mv.

En tillært, som er den eneste oplæringsansvarlig for en elev, skal have brede joberfaringer, dvs. have rutine i de almindeligt forekommende arbejdsopgaver inden for butikkens arbejdsfunktioner.

Den oplæringsansvarliges tilstedeværelse

Den oplæringsansvarlige skal ikke nødvendigvis være fysisk til stede, i elevens fulde arbejdstid, men skal være til rådighed således, at eleven kan blive sat ind i nye opgaver, har lejlighed til at stille spørgsmål og kan få tilbagemelding på udførte opgaver.

Den oplæringsansvarlige må ikke være fraværende i længerevarende, planlagte perioder uden at oplæringsansvaret overdrages til en anden oplæringsansvarlig. Denne skal også være kvalificeret, dvs. være faglært eller have minimum 4 års anciennitet inden for detailhandel. Ved ferie, barsel og længerevarende efteruddannelse af den oplæringsansvarlige, skal butikken planlægge hvem der har ansvaret for oplæring af eleven.

Kravet om tilstedeværelse i elevens arbejdstid forandres under uddannelsesforløbet, da eleven skal uddannes mod større og større grad af selvstændighed.

Kurser for oplæringsansvarlige

For at sikre den oplæringsansvarlige er opdateret på elevens læringsmål, afholdes der kurser for oplæringsansvarlige i løbet af året. Kurset er delt op i to forløb, hvor der er et kursus for elevens uddannelsesforløb, og et kursus til fagprøven. Det sikrer at den oplæringsansvarlige kan udvikle og guide eleven gennem deres elevforløb, og at de har redskaberne til at kunne hjælpe eleverne med fagprøve.
Tilemelding til kurserne er i Myworkplace.


Skoleophold

Information om datoer for planlagte skoleophold

Holdplacering og datoer for skoleophold (holdkort)

Eleven vil blive holdplaceret på alle 8 skoleophold, så snart HR har modtaget en underskrevet uddannelsesaftale.

Elevens private E-boks og mail til butikken

Så snart eleven har underskrevet sin uddannelsesaftale og returneret til HR, vil eleven blive holdplaceret på alle 8 skoleophold. Eleven vil hurtigst muligt derefter, få tilsendt datoerne for skoleopholdene i sin private E-boks, og butikken vil hurtigst muligt få tilsendt datoerne for skoleopholdene pr. mail.

Mail til butikken sendes til:
Føtex – Service/personale chef
Bilka - Costumer/people chef
Netto og BR - Butikschef

Ændringer til planlagte skoleophold

Sker der ændringer til de planlagte skoleophold, vil der hurtigst muligt blive sendt information til elevens private E-boks og til butikken. Mail til butikken sendes som beskrevet ovenfor.

Praktisk information omkring skoleophold (indkaldelser)

Indkaldelser med praktisk information til alle 8 skoleophold ligger online på www.sallingelev.dk (Links til en ekstern webside.) .
Undgå at gemme indkaldelserne ned mere end 2 uger inden skoleopholdet, da indkaldelserne kan blive opdateret løbende.

Myworkplace - Learning

I Myworkplace kan du og din elev altid finde elevens opdaterede uddannelsesplan, hvor det fremgår hvor og hvornår, eleven skal på skoleophold/kursus.

Fra Myworkplace sendes der notifikationer pr. mail til nærmeste leder:

  • Når eleven tilmeldes eller afmeldes et skoleophold eller kursus, her medsendes en kalenderinvitation til Outlook, som du kan ligge i din kalender.
  • Hvis der sker ændringer på et skoleophold eller kursus hvor din elev er tilmeldt.
  • Når der er 14 dage til et skoleophold eller kursus hvor din elev er tilmeldt.

Udviklingssamtaler i butikken

En udviklingssamtale er en fortrolig samtale mellem elev og leder.

Mange af de ting, elev og leder kan drøfte til en udviklingssamtale, vil være noget, man også taler om i det daglige. Udviklingssamtalen skal bl.a. være et sikkerhedsnet, der hjælper til, at de måske mere usystematiske samtaler i årets løb bliver fulgt op. Det er også en lejlighed til at skaffe sig overblik, gøre status og se fremad, både for elev og leder.

Det er vigtigt, at samtalen tages alvorligt, og bruges konstruktivt til at fremme elevens udvikling.

Obligatoriske udviklingssamtaler

Som oplæringsansvarlig skal du som minimum gennemføre nedenstående uddan­nelses- og udviklingssamtaler med din elev:

  • Opstartssamtale/Forventningsafstemning.
  • Fastlæggelse af elevens mål og ansvarsområder.
  • Samtale inden prøvetidens udløb (indenfor de første 3 måneder).
  • Samtale før og efter hvert skoleophold.
  • Tilbagemelding på elevens performance og resultater i forbindelse med PPM.
  • Samtale omkring fremtiden inden eleven bliver udlært (senest 3 måneder før udlært datoen).

Samtaleskemaer

Samtalerne kan tage udgangspunkt i nedenstående samtaleskemaer:

Samtaleskema - Hvordan går det
Samtaleskema - Før og efter skoleophold
Samtaleskema - Før prøvetidens udløb
Samtaleskema - Snart udlært

Praktikmål og målplaner

Den oplæringsansvarlige er ansvarlig for at eleven oplæres i de praktikmål, der er defineret for uddannelsen. For at sikre, at eleven opnår uddannelses praktikmål, har vi fordelt praktikmålene på 8 målplaner, som passer med perioderne mellem elevens skoleophold og i forhold til emnerne på de enkelte skoleophold.

Målplanen er et styringsværktøj til dig og din elev, som I skal udfylde før og efter hvert skoleophold.

Yderligere skal den udfyldte målplan afleveres til skolen inden hvert skoleophold. (Læs nærmere om udfyldelse og aflevering af målplan herunder).

Udfyldelse af målplan

Inden eleven skal på modul 1, skal du og din elev kigge på og udfylde målplanen for modul 1.

  1. Vurdér elevens nuværende niveau på de angivne praktikmål, og angiv det på målplanen (angives ved at skrive ”1” ud for det nuværende niveau).
  2. Hvis elevens nuværende niveau er under det definerede niveau for det/de enkelte praktikmål, skal elev og leder lave en handlingsplan for, hvordan eleven når det definerede niveau (det mørkegrå felt er angiver det definerede niveau).
  3. Udfyld feltet ”handlingsplan” for det/de praktikmål, som eleven skal arbejde med.

Målplanerne er lavet som skrivebare PDF-filer, så de nemt kan udfyldes og sendes elektronisk inden hvert skoleophold. Den udfyldte målplan skal uploades til Canvas senest mandag kl. 16 i den uge eleven skal på skole.

KLIK hér for at se de 8 målplaner.

Aflevering af målplan inden skoleophold

Den udfyldte målplan skal uploades til Canvas senest mandag kl. 16 i den uge eleven skal på skole.

Den udfyldte målplan skal uploades til Canvas af eleven. Upload af målplan vil ligge som en opgave til eleven på de enkelte skoleophold.

Canvas

Canvas for elever

Eleven finder information om forberedelse til sit læringsmodul i Canvas.
Eleven skal aflevere opgaver til underviser i Canvas herunder den udfyldte målplan.

Canvas for oplæringsansvarlig

Oplæringsansvarlig kan følge elevens læringsmoduler, afleveringer, vejledninger, karakterer og hjemmeopgaver.

Eleven modtager login til Canvas 3 uger før det første læringsmodul i sin private E-Boks. Eleven introduceres på det første læringsmodul til hvordan Canvas skal bruges, og eleven vil derefter kunne oprette sin oplæringsansvarlige i systemet.

Har du spørgsmål til Canvas kan du kontakte VID detail på tlf: 40 28 45 00 / eller mail: kontakt@viddetail.dk


Fagprøven

Der er særlige krav til de oplæringsansvarlige, i den periode hvor eleven gennemfører fagprøveprojekt. Her bør den oplæringsansvarlige støtte eleven og være til rådighed med oplysninger og opmærksomhed, uden at ”overtage” elevens projekt.

Eleven skal i samarbejde med sin leder lave en fagprøveaftale. Aftalen laves for at sikre elevens fagprøve ved leder skifte, samt en klar aftale omkring omkostningsforbrug.

Du kan læse nærmere omkring fagprøven i uddannelsesbogen.

Akademi fag og Akademi-eksamener

Årgang 2023 - 2025

Som oplæringsansvarlig for en trainee, skal du forholde dig til det akademifag, som er en del af uddannelsesforløbet. Det drejer sig om faget:

"Værdiskabende salg i detailhandlen".

Årgang 2022 - 2024

Som oplæringsansvarlig for en trainee, skal du forholde dig til de to akademifag, som er en den af uddannelsesforløbet, nemlig:

"Ledelse i praksis" og "forretningsforståelse i detailhandlen"

Det er vigtigt at du som oplæringsansvarlig giver plads til, at din trainee kan arbejde med teorien fra akademifagene i praksis.
Især i forbindelse med akademifaget "ledelse i praksis" som arbejdes med på modul 5, 6 og 7. Her skal din trainee nemlig have muligheden for, at arbejde med ledelse i så mange sammenhænge som muligt i det daglige, for at kunne skabe sammenhæng mellem det praktiske og det teoretiske.

Traineen kan eksempelvis være ansvarlig for projekter, processer, opgaver, oplæring af medarbejdere eller andet i hverdagen. Hvordan det i praksis skal udføres, skal du finde frem til sammen med din trainee.